Yaesu PTT-Interface för datorn

DSC_0113Om man vill kunna använda sin dator för att köra digitala moder med t.ex. FLDIGI behöver man ett interface för att ansluta mikrofon/linje-ut samt PTT mellan radio och dator. Det finns färdiga interface att köpa, men man kan enkelt göra ett själv. Genom att använda ”RST” på serieporten kan man med hjälp av ett par komponenter ansluta denna till PTT på radion. Det är viktigt att komma ihåg att det är lätt att bränna en USB-Seriell omvandlare om man inte är försiktig.

J1 är en ”6pin Mini Din” som ansluts i Yaesu-radion, P1 är en vanlig DSub9(seriell kontakt), som ansluts till en USB-Seriell omvandlare. De flesta program(bland annat WSJTX och FLDIGI) låter en styra PTT genom RST-pin på serieporten. Varje gång denna går hög så jordas radions PTT utgång, och radion börjar sända. Värt att tänka på att om man använder Ubuntu kan man behöva köra programmen som Root för att få tillgång till com-porten.

J2/J3 är 3,5mm audiokontakter, dessa kopplas till datorns mikrofoningång samt linje ut. Känsligheten på mikrofoningången får finjusteras efter vattenfallet i tex FLDIGI, utgången justeras emklast genom att man minskar ljudvolymen tills radions AGC ser bra ut, eller tills uteffekten börjar minska. Alla delarna som behövs finns på electrokit.

Screenshot from 2016-01-01 10-22-56
R1= 2200Ohm D1= 1N4148 Q1= BC547