Regenerativ HF mottagare, av ”junk”

DSC_0634Med en handfull komponenter kan man sätta ihop en regenerativ kortvågsmottagare, denna är byggd med delar som i stort härstammar från junk-lådan. Eftersom mottagaren är regenerativ behöver lyssnaren kontinuerligt justera trimkondensatorn för att få kretsen att regenerera. I detta utförande täcker mottagaren området 7MHz +/- cirka 2MHz. Konstruktionen är gjord efter denna ritning, Fälteffekttransistorn MPF102 är svår att få tag i och är utbytt mot en J113(finns på Electrokit bla), och T50-2 järnpulverkärnan är bytt till en T106-2 med 10 varv och avtappningen efter 2 varv. Vridkondensatorn är på 80pF och ger ett stort omfång, den är mycket känslig i inställningen. Vridkondensatorn till regenereringen är på 32pF och behöver bytas till en med ratt på kanske 10pF med för att vara enklare att justera in.

Efter att ha höjt spänningen till 13,8V och bytt ut drain resistorn till en på 5kOhm är ljudnivån lagom för bekväm lyssning. En snabb skanning av etern gav ett par stationer med mycket god ljudkvalitet strax under 40metersbandet.

DSC_0616

DSC_0639

2st vridkondensatorer monterade, med utväxling.