Test av RM KL405

DSC_0642På marknaden finns ett stort antal ”CB förstärkare” att välja mellan, RM Italy är en av de större tillverkarna. Linjärförstärkarna finns i olika varianter, de enklare och billigare modellerna saknar lågpassfilter och är därför att betrakta som ”smutsiga”. Till denna kategori hör KL405, som nu är testat.

KL405 saknar fläktar och är därför helt tyst, inbyggd i en stor kylfläns. På fronten finns en effektväljare med 6st steg samt brytare för SSB/AM, On/Off samt Pre-amplifier. KL405 saknar extern PTT och är aktiverad av RF, SSB/AM brytaren kopplar in en kondensator som gör att PTT inte släpps lika snabbt i SSB läge. Detta fungerar däremot inte jättebra, så fort man hämtar andan så släpper PTT på KL405. Förstärkaren marknadsförs med en bredd på 3-30MHz och en max ut effekt på 200W, båda två stämmer faktiskt.

De olika effektlägena är bra att ha, och förstärkaren ger med 5W powerin följande uteffekt, mätt med 13,8V nätaggregat:

  • 80m 175W
  • 40m 200W
  • 20m 125W
  • 15m 120W
  • 12m 120W

 

I de olika effektlägena får man på 40m bandet effekter som varierar mellan 85 – 220W. Strömförbrukningen hamnar på ungefär 25A på full effekt. Vid SSB användning på full effekt blir förstärkaren varm, men inte oroväckande varm.

För att kunna använda KL405 med en FT817 eller annan svag sändare är en extern PTT ett måste. Detta går lätt att koppla in DSC_0651genom att löda fast en sladd på collectorn på TR4(en BC547), detta gäller åtminstone på styrkort version 5.0. När den fastlödda sladden jordas så aktiveras PTT. Denna dras därefter ur ut lådan till radions PTT-krets, är man försiktig kan man använda en optokopplare för att separera kretsarna.

De tester som har gjorts har resulterat i positiva rapporter, däremot finns det förmodligen betydande störningar från denna förstärkare. Om man ska använda den bör man nog överväga att sätta dit ett lågpassfilter. Priset på cirka 1500kr är fullt överkomligt med tanke på funktionen.

 

 

 

Länkar:

RM Italy KL405