1:4 Balun och 1:9 UNUN

En 1:4 Balun är ett bra komponent om man använder antenner med högre matningsimpedans än 50 ohm, t.ex Windom antenner eller andra ”Off Center Fed dipole” antenner. Detta är ett enkelt bygge som dom flesta klarar av utan några större erfarenheter av elektronikarbete. Detta bygget är gjort efter VK6YSF’s design.

Delarna som behövs finns på Electrokit och kostar cirka 300 kr att införskaffa med frakt.

  • DSC_0219T200-2 järnpulverkärna
  • 2 m 1.2 mm lackad koppartråd
  • 2 st polskruvar av bra kvalitet
  • 1 st PL-259 chassikontakt
  • 1 st inbyggnadslåda

Enligt designen för Balunen ska man linda 2 st koppartrådar 17 varv koppartråd runt ferriten, det är enklast att linda båda trådarna samtidigt. Glöm inte skrapa av lacken från ändarna av koppartråden så att dessa kan lödas. I detta bygget användes vanliga kabelskor där plasten togs bort och koppartråden lödades fast.

DSC_0233När alla delarna var fastsatta fixerades ferriten med smältlim så att allting stannar på sin plats i lådan. Lådan är som tur är även vädertätad, men genomförningarna kan givetvis läcka igenom om dom är otäta. Efter att allting var monterat kördes ett svep med antennanalysinstrument, med en 200 ohms konstlast. SVF ligger mellan 1.15-1.4 genom hela bandet.

balun2

DSC_0293Det byggdes även en UNUN 1:9 för att kunna använda med ”longwire” där matningsimpedansen ofta är väldigt hög. Konstruktionen följde denna guide. Även här användes en T200-2 järnpulverkärna, och 1.2 mm koppartråd.  Med en konstlast på 400ohm gav denna SWR under 2:1 på 40 m och uppåt.

DSC_0298

DSC_0020För OFC-dipoler är en Guanella 1:4 strömbalun ofta bättre, dessa kan göras på ungefär samma sätt, fast med ferriter istället för järnpulverkärnor. Till denna balun användes 2st FT240-43 ferriter, de köps enklast för en hundring styck på ebay. Denna byggdes in i samma låda som tidigare, även om det var lite svårt att få plats med allting. Det finns flera bra byggbeskrivningar på denna Balun, den som användes i det här bygget var denna. Ritningen ser lite besvärlig ut att följa, men om man märker upp ordentligt och mäter så att lindningarna inte har blivit korsade någonstans är det inte några problem.

DSC_0030Guanella-balunen kördes mot en konstlast på 200 ohm och gav en rak och fin SWR-kurva över hela bandet, under 1,5:1 över hela HF-bandet. Tänk på att inte ha onödigt långa sladdar till konstlasten under mätning.

guanella
Den vertikala axeln avser SVF (SWR), men saknar en decimal, 100 = 1,00.