Väderprognos på kortvåg

Prognoser på RTTY

fldigiTyska vädertjänsten Deutsche wetterdienst sänder kontinuerligt ut väderprognoser med RTTY på kortvåg. Prognoserna är primärt till för sjöfarten, men kan egentligen komma alla till nytta som är intresserade av bland annat vindstyrka. Sändningarna görs dygnet runt efter ett särskilt schema på bland annat 4583kHz, 7646kHz och 10100,8kHz. Dagtid får man in signalen på 4583kHz bra i södra Sverige.

De flesta program klarar av att koda av vädertjänstens RTTY, efter att man har justerat inställningarna. Man måste ställa om FLDigi till följande värden, Carrier Shift till 450Hz, Baudrate: 50, Bits per character 5. Till skillnad från vanlig RTTY på amatörbanden tas vädertjänsten emot på LSB(inte USB). Programmet SeaTTY är avsett för just väderrapporterna och är enkelt att använda.

Exempel på mottagen rapport från DDK2 på 4583kHz.

WEATHERREPORT FOR GERMAN COAST
ISSUED BY MARINE WEATHER SERVICE HAMBURG
10.02.2016, PIPP UTC:
GENERAL SYNOPTIC SITUATION:
GALE CENTRE 974 WESTERN BALTIC, WEAKENING A LITTLE, MOVING SLOWLY
NORTHNORTHEAST.
LOW 978 VIKING, WEAKENING, MOVING SLOWLY SOUTHEAST.
TROUGH 990 BELGIUM, MOVING EAST.
TROUGH 990 IRISH SEA, MOVING SOUTHEAST.
LOW 978 SVINOY, MOVING SLOWLY SOUTH.
LOW 997 NORTHWEST OF IRELAND, MOVING SLOWLY SOUTHEAST.
HIGH AZORES WITH RIDGE 1020 SPAIN, QPPP SWITZERLAND, EXPANDING

Väderfax

För sjöfarten finns även väderfax, Väderfaxen innehåller bland annat information om vindstyrka, isläge, vindriktning och lufttryck.  Dessa kan kodas av med hjälp av både FLDigi och Seatty, men Seatty verkar göra ett bättre jobb. Kodningen är oftast F1C(IOC576) med 120 LPM. I vårt närområde finns följande stationer som är lätt att ta emot:

  • DDK/DDH Deutsche wetterdienst skickar ut dessa på 3855kHz, 7880kHz och 13882,5kHz efter ett förutbestämt schema
  • GYA Uk Met Office, skickar ut dessa på 8040kHz, 11086,5kHz, 4610kHz, 2618kHz efter ett förutbestämt schema som löper dygnet runt.

 

DDK/DDHs sändare står i Hamburg och Pinneberg, och uteffekten är på 10kW/20kW. Faxen på nedan visar yttemperaturerna på nordsjön och isläget i östersjön. Dessa togs emot på 7880kHz med Seatty. Även här används LSB och inte USB.

icemap wavemap

vader

Länkar:

Seatty

FLDigi

Deutsche wetterdienst sändningsschema för WEFAX och RTTY