PSK Reporter

PSKrepPSK Reporter är ett ovärderligt verktyg när man provar olika utrustning och behöver göra sakliga jämförelser. Ett exempel är till exempel om man har riggat upp en ny antenn och vill göra en jämförelse med en annan. De flesta program för digitala moder har stöd för PSK-Reporter, bland annat FLDigi, JT65-HF och Wsjt-x. Under inställningar i programmen kan man aktivera rapporteringsfunktionen.

Man kan även använda programmet för att skapa sig en uppfattning av rådande konditioner och med vilka avstånd man kan räkna med vid användandet av olika moder och frekvenser. På bilden ser man tydligt skillnaden mellan PSK31 och JT65, mottagaren är en FT817, med en vertikalantenn för 20m bandet. Med PSK31 tar man i huvudsak emot signaler från stationer 800km – 1800km bort, medans med JT65 har längre räckvidd. Den mest långväga signalen kom den här gången från Australien, 13.800km bort.

Länkar:

PSK Reporter