E-post över HF med WinLink

winlinkdumpDet finns ett par olika system för den som behöver kunna skicka mail från avlägsna platser utan internetanslutning, de största är Winlink, Sailmail och PSKmail. Sailmail är en betaltjänst som förutsätter att man använder kostsamma Pactormodem men de andra två erbjuder gratisfunktioner. PSKmail använder sig i huvudsak av FLDigi och PSK500r, medans Winlink använder bland annat Winmor som datorns ljudkort kan hantera.

Winmor är ett gratisalternativ till Pactor som kom 2008, det stödjer både ARQ(omsändning) och FEC(felrättning). Hastigheten varierar mellan 67 till 1300 bitar per sekund, och bandbredden signalen tar upp är 500Hz eller 1600Hz.

För att skicka e-post med winlink behöver man programmet RMS Express som är relativt användarvänligt. Utöver det behöver man givetvis en dator, en radio och ett interface mellan dessa två.I Europa finns ett knappt 20-tal stationer som man kan koppla upp sig mot med RMS Express för att skicka och ta emot e-post. Dessa finns listade på en karta på Winlinks hemsida med vilken frekvens de lyssnar på och vilka moder man kan ansluta mot.

winmormapSjälv valde jag att testa att installera programmet RMS Express och ansluta till en Italiensk station, IW2EKO på 40m, 7053kHz USB(inställd frekvens på radion 7051,5kHz). RMS Express innehåller all mjukvara som behövs för att koppla upp sig, inklusive mjukvarubaserad TNC. Trots den relativt nätta sändareffekten på 15W, användandet av en randomwireantenn och det faktum att avståndet mellan stationerna var 1140km så fick jag snabbt svar och etablerade en kontakt. När man väl har anslutit till stationen tar RMS Express snabbt hand om att skicka och ta emot mail och bilagor till dessa. Förbindelsen är inte snabb, att skicka ett mail tar någon minut även med enbart text. Mailprogrammet som RMS Express använder är enkelt och intuitivt att använda

För att komma igång behöver man bara följa några enkla steg:

  • Installera programvaran, med .NET
  • Skriv in grundläggande användaruppgifter(signal, qth etc..)
  • Välj ”Winlink Winmore” i huvudmenyn och välj ”Open Session”
  • Kolla på kartan var en bra station finns, skriv in frekvens och callsign.
  • Tryck ”Start” och vänta på anslutningen och överföringen av mail.

 

winlinkdump2Winlink har använts vid ett antal olika katastrofer där elförsörjning och telefon/internetanslutningar har slutat att fungera, och används dessutom flitigt av segelbåtar på långresa. En stor fördel med Winlink är att det är gratis att använda, och man behöver inte köpa ett dyrt Pactormodem.

I systemet finns det två stycken olika anslutningspunkter, ”Gateways” som är anslutna till internet, och ”Hybrid Network participants” som inte är anslutna till internet utan enbart vidarebefordrar meddelandet via radio.

Följande servrar har gått att ansluta från Lund på eftermiddagarna(inställd frekvens är 1500Hz under) Glöm inte att skruva ner ljudnivån så att man inte förstör signalen med ALC.

  • IW2EKO, 7053kHz, Winmor
  • HB9AK, 7051kHz, Winmor
  • DA5UDI, 7051,4kHz, Winmor

 

Länkar:

Winlink.org

Youtube guide till RMS-Express