Test av SARK100

6En SARK100 är en billig och enkel SWR-analysator för 1-60MHz. Just denna införskaffades på Ebay för cirka 730kr(87usd) med frakt, och dök upp i brevlådan 14dagar senare. Analysatorn är enkel att använda, och erbjuder inte några direkta överaskningar. Man kan antingen använda den för direktavläsning på displayen för vald frekvens, eller göra ett svep med knappen ”SCAN” på valt frekvensband, Sark100 presenterar då det område där SWR är lägst. Hela paketet väger ca 500gram, inbyggnadslådan är i metall och ger ett mycket gediget intryck.

  • 160M – 6M
  • Mäter SWR/Impedans/induktans/kapacitans
  • LiPo-Batteri/2.1mm DC-kabel 12-15V 500mA
  • Mini-USB anslutning för överföring
  • PL-529 kontakt för mätanslutning

 

SARK100 har en USB-port i botten och kan anslutas till en dator för utläsning av mätvärden. Den kan däremot inte bli strömförsörjd via denna USB-port. Med hjälp av ett enkelt datorprogram kan man snabbt få ut en graf som visar antennens beskaffenhet. Användargränssnittet är enkelt och lättavläst och displayen tydlig. Sark100 kan även mäta impedans, kapacitans och induktans. De tester som gjorts visar att Sark100 ger mätvärden med noggrannhet som är fullt tillräcklig för radioamatörbruk i samband med antennjusteringar. Det finns även en möjlighet att köra en kalibrering med hjälp av olika konstlaster.

magloop
Magnetic Loop 20m PC-SARK100
klar%2040m_zps6qyqvr00
40m Vertikal

 

DSC_0169_zpsix8hu43j

SAK100 har möjlighet att bli strömförsörjd både via ett internt batteri på baksidan, eller via en DC-kontakt i botten, 13.8V.  Av någon anledning levererades Sark100 med avklippt batterikabel, så en ny batterikontakt måste lödas fast. Undertecknad har använt ett LiPo-batteri på 3s400mAh, som var tillräckligt platt för att få plats under luckan på baksidan. Sammanfattningsvis är detta ett prisvärd och väldigt användbart instrument för den som bygger och experimenterar med antenner för kortvåg och 6m.

Program

swrfungerar
Ubuntu 15.04, Antenna Analyzer

Windows: SM6WHY har gjort ett utmärkt program, Sark100 PC-Scan som fungerar under Windows, användargränssnittet är enkelt och det finns även en export funktion för att få ut mätdata till Ecel.

Linux: Programmet Antenna Analyzer har ett snarlikt användargränssnitt. Programmet måste komplieras före användning, på Ubuntu 15.04 fungerar följande kommandon för att kompliera och köra programmet efter nedladdning och uppackning.

$ qmake

$ make

$ sudo ./analyzer

Tidigare versioner av programmet måste köras med engelsk formatering på siffrorna, så man måste starta det med $ sudo LC_ALL=C ./analyzer för att det ska fungera korrekt.

GTKterm
GTKTerm i Ubuntu 15.04

Manuell styrning: Med terminalprogram är det också möjligt att kommunicera direkt med SARK100, tex med GTKTerm Programmet är ganska enkelt att använda, man får öppna den aktuella porten, tex  /dev/ttyUSB1 med 57 000 baud, ingen paritet, 8bitar och 1 stopbit. Därefter kan man enkelt skicka kommandon som ”scan” ”imp” eller ”freq” och ta emot värdena i texformat. För att underlätta användandet kan man välja ”Local Echo On”, då ser man vad man själv skriver.

Länk:

Manual

SARK100 SWR-Analys program

EA4FRB, orginalets hemsida

Försäljare på Ebay