Komponenttestare FISH8840

DSC_0100
BC547 i FISH8840

För knappa 225kr med frakt kan man numera köpa en komponenttestare som enligt marknadsföringen ska klara av att mäta och visa ”Pin-out” och värden på ett flertal olika komponenter. Transistorer, dioder, motstånd, kondensatorer, spolar och lite till. Just denna testaren heter ”FISH8840” och är inbyggd i ett smidigt hölje samt drivs av ett 9v batteri. Det finns en uppsjö av olika komponenttestare på Ebay som verkar vara byggda med en gemensam förlaga. Priserna varierar med olika inbyggnadsalternativ, men innanmätet verkar vara detsamma. De billigaste modellerna kommer utan plasthölje och kostar runt 120kr.

Ett snabbt test med en BC547B ger följande information:

  • Typ: BJT-NPN
  • Pinout = 123 – EBC
  • HFE = 428
  • Vf = 700mV

 

Mätning på en 33nF kondensator ger svaret att det är en kondensator på 34nF samt en Mos-fet IRF510 identifieras också lika lätt med Pin-out och typ av komponent. Displayen är enkel och tydlig, användargränssnittet är begränsat till 2st knappar, OFF/TEST.

DSC_0103  DSC_0101

Tyvärr följer det inte med någon form av instruktion eller annan dokumentation med komponenttestaren, men det finns information att hitta på nätet. För priset är det dock en oslagbar tillgång när man letar efter komponenter och ska försöka reda ut vilka ben som är vad på en transistor! Det ska även gå att göra en kalibrering/självtest om man har tillgång till en 10nF kondensator enligt vissa källor.