LaunchPad – Arduinos kusin från landet?

DSC_0220Utbudet av mikroprocessorer på färdiga utvecklingskort har exploderat de senaste åren. I spetsen finns Arduino som tack vare sin enkla utvecklingsmiljö och stora community har tagit medparten av marknadsandelarna. Till dessa kommer en uppsjö av olika versioner och varianter på arduinokorten, vissa är rena kloner eller kopior. Ett kort som inte vunnit alls lika mycket mark är Texas Instruments ”LaunchPad” som bland annat baseras på Texas Instruments egna mikroprocessorer MSP430.

Just detta kortet är försett med processorn MSP430 och är till storleken likvärdigt med Arduino Uno som ofta levereras med processorn Atmega328. Anslutningarna är lite mer begränsade än Arduinon, den har mini-USB anslutning istället för USB-B, och saknar DC-kontakten som Arduinon har. Launchpad levereras dessutom med en lös 32KHz kristall, medans Arduinon har en förmonterad. Bland Launchpads fördelar finns bland annat lägre strömförbrukning och att man har bättre lysdioder och en inbyggd knapp.

Det finns ett par olika utvecklingsmiljöer som kan användas med Launchpad, den enklaste är Energia, som är förvillande lik Arduino IDE. Energia finns för Windows/Mac/Linux och utförliga installationsanvisningar finns på TIs hemsida.

Launchpad har ett relativt lågt pris, 10USD från tillverkaren, och cirka 100kr på Ebay.

Länkar:

Texas Instrument Launchpad

TI2