MFJ-971 Kompakt tuner

DSC_0619MFJ-971 är en trevlig och kompakt manuell tuner som klarar 200W och har en inbyggd SWR-mätare. Konstruktionen är i vanlig ordning enkel och ordentlig, som hos andra MFJ produkter. Omfånget verkar vara bra, de antenner som provades kunde stämmas av lika bra som med en MFJ-949. Tunern har även en inbyggd 1:4 balun, och visningen på SWR-mätaren kan växlas mellan 300/30W med en knapptryckning, och till 6W med en bygling inne i tunern.

Storleken är tilltalande för de som kör en FT-817, men som använder ett slutsteg och därför behöver en tuner som klarar mer än 5W. Av någon anledning valde man att inte ha en bypass-väljare på tunern, vilket kan tyckas konstigt. Tunern får ett bra betyg, och priset är också tilltalande, cirka 1700kr från en svensk leverantör. En annan sak som är bra, är att MFJ publicerar kretsscheman i manualen, vilket underlättar framtida felsökning. De fel som finns rapporterade verkar i huvudsak röra böjda/kortslutna kondensatorer och uppbrunnen elektronik i SWR-mätaren.

De modifikationer som är vanligast är installationen av en bypass-knapp, och att utöka induktansen för att kunna stämma av antenner på 160m.

Länkar:

MFJ Enterprises 971

Recensioner på Eham

Modifikationer på MFJ-971

DSC_0624 DSC_0622