Field Day i Linnebjer den 18 juni

Vädrets makter var med oss och såg till att duggregnet avtog precis lagom tills vi skulle packa ur bilarna och till fots bege oss 300 m genom skogen till gläntan med de stora antennträden i norra delen av naturområdet.

Radiomässigt är det en utmärkt plats långt från bebyggelsen vilket betyder absolut störningsfritt. Deltagare denna gång var Roland SM7ONZ, Bengt SM7EQL, Anders SM7ECM, Jörgen SA7JMA samt Nicklas SM7OYE.

Bengt EQL satsade på 7 MHz telegrafi med sin Whaddon Radio Set MK VII även kallad Paraset. Sändaren med ett rör lämnar ca 5 W och är kristallstyrd på 7021,8 kHz. Mottagaren är superregenerativ med två rör. Antenn de första timmarna fram till lunch 12 m tråd ca 2 m över marken. Efter lunch förlängdes antennen till ca 20 m och hissade upp några meter.

Trots sin enkelhet med denna lilla rörbestyckade radio som konstruerades i början av WWII kördes ett tiotal stationer runt om Europa.

Nicklas SM7OYE hade tagit med sig en Elecraft KX3 samt diverse andra attiraljer. Två halvvågsdipoler med gemensam matningspunkt för 40 och 80 mb monterades på ett 6 m långt glasfiberspö i mittpunkten. Även denna antenn på låg höjd visade sig fungera bra och gav ett tiotal kontakter i loggen.

Framåt dagen tittade solen fram och gräset torkade upp efter nattens och morgonens regnskurar.

Störst radiobord hade Jörgen SA7JMA tagit med sig. Radion här var en ICOM IC-705 försedd med en extern automatisk ATU. Som antenn användes en 20 m lång ändmatad tråd uppspänd bara på några meters höjd.

Jörgen satsade 100% på telegrafi med handnyckel och avverkade ett tiotal kontakter med fina rapporter.

Det blev en lyckad field day med toppenfint väder i en naturskön omgivning. Aktiviteterna avslutades strax före kl 16