Ta emot NOAA bilder

land nooa
Skandinavien

Att ta emot signaler från NOAA’s(National Oceanic and Atmospheric Administration) satelliter är inte så svårt som det verkar. I skrivande stund finns tre fungerande vädersatelliter som snurrar runt jorden och kontinuerligt skickar ner fotografier av vår planet.

  • NOAA 15 – 137.6200 MHz
  • NOAA 18 – 137.9125 MHz
  • NOAA 19 – 137.1000 MHz

Utrustningen för att ta emot bilderna är väldigt enkel, en USB RTL-Dongle fungerar bra och går att få för under 100kr på Ebay. Radiovågorna från satelliterna är cirkulärt polariserade vilket gör att man behöver en sådan antenn. En ”Turn Stile” antenn är väldigt enkel att bygga och fungerar bra.

För att koda av signalen får man först ta emot den i ett program som tex. SDRSharp och sedan länka ljudet(via kabel eller virtuell kabel) till programmet WXToolimg som kodar av signalen och gör bilderna. För att underlätta kan man använda programmet Orbitron för att hålla koll på satellitpassagerna.

antenn nooaBeroende på hur bra läge och antenn man har så kan man börja ta emot signalerna olika långt bort, med en enkel ”Turn Stile” antenn kan man börja ta emot signalen när satelliten är över Mellanöstern, och tappar den över Grönland. Bildkvalitén blir olika bra beroende på hur nära över en som satelliten passerar.

 

Länkar

NOAA Tutorial