Glöm inte SSTV!

SSTV2Analog SSTV är ett enkelt sätt att skicka bilder över HF, det enda som behövs är att man har den koppling till ljudkort och PTT från radion till datorn som när man kör digitala moder. Det finns ett antal olika SSTV-moder, Martin 2 och Scottie är vanligt förekommande. Som tur är brukar de flesta program kunna känna igen formatet automatiskt. Bildkvaliten blir ungefär vad man kan förvänta sig, cirka 320x240pixlar(detta räknas egentligen i linjer)

Vanliga frekvenser för SSTV:

  • 15m, 21.340MHz USB
  • 20m, 14.230MHz USB
  • 40m,   7.171MHz USB

sstvEtt QSO brukar gå till så att man svarar på en ”CQ-Bild” med att skicka en egen bild, med en miniatyr av den tidigare mottagna bilden. Därefter får man tillbaka en bild med sin egen, och ”CQ-bilden” i miniatyr. Dom flesta program löser detta automatiskt. På detta sätt ser man hur sin egen bild togs emot. Det är klokt att sända SSTV med reducerad effekt eftersom det är hög duty cycle under den minut som sändningen pågår.

Programmet MMSSTV fungerar bra och är väldigt lättanvänt, dessutom detekterar den själv vilken SSTV mode som används. Man kan även skapa sina bilder i programmet.

SSTV3

Länkar:

MMSSTV, klarar sändning och mottagning med automatiskt detektering

RX-SSTV, smidigt program för att ta emot SSTV