Anderson Powerpoles

DSC_0120Det finns en uppsjö olika kontakter för likström i 12v regionen, vanligast är kanske den klassiska ”banankontakten”. I och med att modellflygplanshobbyn gick över till elektricitet tillkom där ett helt gäng med olika kontakter, tex MPX/XT60 och Deans. Dessa är dock ofta svåra att separera, och är byggda framförallt med låg vikt i åtanke. För amatörradiobruk fungerar Powerpoles väldigt bra. Dessa finns i en rad olika storlekar, vanligast är 15/30 eller 45A.

Powerpoles har fördelen att dom är enkla att montera, enkla att dra isär och att man inte behöver olika kontakter för hane/hona. Ytterligare en fördel är att man inte kan polvända dessa av misstag. De flesta Powerpoles är gjorda för krimping, och då behöver man en särskild krimptång för ändamålet. Det går att använda en vanlig krimptång, men man får krimpa om flera gånger för att få passformen rätt, det är ganska trångt där kontakten ska monteras. En metod är att klippa av ”krimp vingarna” och löda kontakten istället, detta fungerar alldeles utmärkt.

DSC_0123När man har monterat de röda/svarta kontakterna brevidvarandra(fästet är av typen dove-tail), lödar man enkelt på sladdarna på siften och trycker in tills det klickar. Om man tittar in i kontakten ser man att den lilla haken på stiftet ska fastna på det silvriga blecket i kontakten. Det följer även med ett litet rör med kontakterna, som monteras mellan röd och svart kontakt för att dessa inte ska kunna halka av varandra.

Power Poles är smidiga att arbeta med, och minimerar risken för kortslutningar och polvändningar. En fördel är att dom är moduluppbyggda, så att man kan konstruera sina egnal flerpoliga kontakter. Powerpole 45A är något större än 15/30(där enbart stiften skiljer), dessa är byggda för 5.5mm2 sladd.

Länk:

Monteringsguide för krimpade kontakter