SignaLink USB, enkel väg till digitala moder

SignaLinkUSBsmallFör drygt 1500 kronor kan man köpa ett nytt SignaLink USB modem, det är förmodligen det billigaste allround-modemet om man inte räknar in byggsatser eller hemmabyggen.

Men glädjen över att ha byggt något själv då? Inget problem, tillverkaren har redan tänkt på det. Man måste själv öppna modemet med en medföljande sexkantsnyckel modell mindre, böja till och montera några, för min Icom 718 blev det fyra stycken, färdigklippta jumpwires enligt medföljande skiss, stänga igen lådan igen, montera usb-kabeln mellan dator och modem samt slutligen montera kabeln mellan radion och modemet.

Jag kör mest Ham Radio Deluxe (version 5,24) och meföljande Digital Master 780 så för rigstyrning via datorn behövdes även en styrkabel, i mitt fall blev det en CAT-kabel med USB för cirka 20 engelska pund (inklusive frakt) från Ebay. Behöver man en styrkabel? Svaret beror förmodligen på vilken radio man har men i mitt fall var det inte nödvändigt, bara bekvämt. Att kunna styra allt via datorn gör dx:andet snabbt och enkelt.

Installationen är i stort sett plug and play, efter att man monterat kablar och jumpwires. Modemet drivs av USB porten, ingen separat strömförsörjning behövs. Modemet dök upp i Windows 10 som ett nytt ljudkort. I manualen som följer med vid köp finns lite råd om ljudkortsinställningar men man får konsultera tillverkarens hemsida för de senaste råden om man kör Win 10.

I mitt fall tog det lite tid att stänga av systemljud och webläsarljud så att inte ”chattpling” eller inbakade Flash / YouTube snuttar från webläsaren aktiverade ljudkortet. Jag har, av misstag, länkat ut en hel del ”Amatörradio i skolan” från SSA:s hemsida på 14.070 MHz.

Efter cirka 100 QSO:n måste jag säga att jag är nöjd med modemet, de problem jag stött på är förmodligen främst datororsakade. Att ha en dedikerad ”radiodator” står högt upp på önskelistan.

Nästa steg blir att testa modemet som Echolink-nod på VHF. Man kan antingen göra egen kabel eller köpa en färdig till de vanligast förekommande radiomodellerna, dessutom får man nöjet att öppna lådan igen för att ställa om kopplingstrådarna/jumpwires.