Mycket aktivitet på klubben

Kvällens Radio & Teknikmöte samlade åtta medlemmar. Anders ECM och Bengt EQL fixade tidigare under eftermiddagen till KV-antennen för lågbanden. Ena dipolbenet hade vickat loss i vinden och det var väl därför som SVF visade dåliga värden.

Som planerat så ersattes koaxialkabeln med en kort längd 300 ohm bandkabel. Klubbens ICOM AH4 tuner monterades på väggen vid fönsterkarmen där 300 ohm bandkabeln smögs in.

På så sätt går antennen att använda på samtliga 9 amatörband från 1,8 till 28 MHz med låg SVF sett från transceivern.

Även riktningen på 2 m Yagin korrigerades och bultarna till rotor drogs åt. När 2 m stationen skulle provköras visade det sig att ICOM-transceivern var död i RX och inte gav någon uteffekt. Mer att reparera med andra ord.

Anders ECM hade dagen till ära klätt upp sig i 1975 års klubbtröja. Sådana fina tröjor hade vi på 70-talet!

Resten av kvällen ägnades åt att röja VHF-bordet och plocka bort allt gammalt kablage som inte använts på länge eller som inte behövs.

VHF-bordet blev nästan klart och som tillfällig ersättare för ICOM-transceivern som plötsligt slutat att fungera provades några av de senare apparaterna som medlemmar skänkt till klubben.

Den nyinförskaffade Sqeeze Key elbuggen kopplades in till ICOM PRO III. Niklas OYE hade med sig några väggklockor för VHF-bordet och fikarummet.

Hela fem QSO avverkades på 3,5 7 och 10 MHz med den reparerade antennen.

Städningen fortsatte genom att fylla ECM bil med div skrot för vidare befodran till SYSAV återvinning. Några gamla datorer och lite annat bars ut för att göra plast för de senaste donationerna från SM7HWD och idag div radioutrustning som Roland SM7FKR skänkt till klubben. Bl a ett Heathkit SB-200 slutsteg i till synes fint skick.

Vi som deltog i kvällens övningar i radiorummet och fikarummet var Anders ECM, Bengt EQL, Niklas OYE, Roland ONZ, Göran IYM, Jörgen JMA och Lars WVZ.

Nästa Radio & Teknikmöte blir preliminärt den 6 juli 2022. En del arbete med kabeldragning och jordning av stationen återstår liksom att göra klart kopplingarna för VHF-bordet.

@